g

Ceaiul de galbenele

Galbenelele sunt plante a caror putere de vindecare si ameliorare a diverselor simptomatologii este cunoscuta de sute de ani. Acest lucru se datoreaza elementelor active ale plantei, si anume: beta-carotenul, vitamina C, calendulina, steroli, substante proteice si mai ales flavonoide.

De unde o cultivam? Galbenelele fac parte din categoria acelor plante medicinale ce se intalnesc peste tot in mediul inconjurator: pe campii si in gradini, pe marginea drumurilor si uneori chiar pe langa ziduri si cladiri.

galbeneleCare sunt beneficiile consumului de ceai de galbenele? Datorita elementelor active ale galbenelelor, acesta are importante efecte antiinflamatoare, antibacteriene si cicatrizante dar actioneaza si ca un important imunostimulent, de aceea este folosit si pentru uz intern cat si pentru cel extern.

Intern, ceaiul de galbenele se foloseste cu succes ca adjuvant in tratamentele pentru gastrite, ulcere gastrice si duodenale, colecistite, enterocolite dar poate fi folosit si ca diuretic natural, ajutand chiar si la reglarea menstrelor la femei.

Extern, se fac comprese cu ceai si se aplica peste plagi si arsuri, peste diverse afectiuni de piele (eriteme, ulceratii, eczeme sau acnee) sau se pot face spalaturi la suferinzii de boala hemoroidala si la femeile ce au frecvente infectii in zona vaginului. La nivel oral, datorita efectului sau antiinflamator si antibacterian, se poate face gargara pentru a ameliora durerile de gat sau pentru grabirea vindecarii plagilor postextractionale.

Cum preparam ceaiul? Prepararea acestui tip de ceai se face simplu, astfel: peste doua lingurite de floare uscata se adauga 300ml de apa clocotita si se lasa la infuzat intre 5 si 10 minute. Pentru uz intern, acesta se consuma caldut (persoanele ce nu agreaza gustul usor-amarui, se recomanda indulcirea lui cu miere de albine) iar pentru uz extern se lasa la racit si se fac comprese dupa care se aplica peste zonele cu probleme.

Consumul intern de ceai de galbenele NU este indicat la femeile gravide si la cele care alapteaza.

!In unele zone alte tarii, galbenelele pot fi intalnite si sub alte denumiri: filimica, craite, floare galbena, galbenare, rosioara etc..

Cititorii nostri au mai cautat:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Powered by: Wordpress